Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс, която този месец направи първото

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс, която този месец направи първото
Коментари Харесай

Ню Хърайзънс изпрати своята най-нова и най-детайлна снимка на Ултима Туле!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ”, която този месец направи първото в историята на човечеството посещаване на обект оттатък орбитата на Плутон, съумя да изпрати към Земята най-детайлната си към този миг фотография. 

По данни от НАСА горепосоченото изображение е снимано на 1-ви януари в 07:26 ч. българско време – единствено седем минути преди момента на най-голямото сплотяване. Резолюцията е 135 метра на пиксел. 

Снимката е получена на Земята чак на 19-ти януари. Към този миг “Ню Хърайзънс ” е изпратил едвам към 1% от всички събрани данни. Ще отнеме 20 месеца, преди цялата информация и фотоси да дойдат на Земята. От разстояние 44 AU, фотосите се смъкват със скорост от 500 бита в секунда. Аналогично изображение, което вършим на Земята със смарт телефон и го качваме в мрежата за секунди, от Ултима Туле би лишило часове, преди да бъде получено.

На горепосоченото изображение се виждат някои елементи, които до този миг бяха убягнали на учените. На по-големия лоб има ями с диаметър от 0.7 километра, а на дребния лоб – огромна хлътналост с диаметър 7 километра. Все още не е ясно какво е предизвикало тези обединения – дали са зародили след удар с други небесни тела или е имало изпаряване на летливи субстанции. 

За повече информация: Лаборатория “Джон Хопкинс ”

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР